ZO vergroten heldere how to video's de zichtbaarheid van jouw merk

Sinds de opkomst van YouTube en de groei van online video op allerlei andere platformen, is het nut van de how to video razendsnel toegenomen: how to video’s. In deze video’s wordt een skill of handeling op een eenvoudige manier uitgelegd. Dit maakt deze contentvorm toegankelijk voor een breed publiek. Een how to video neemt een kijker bij de hand en legt zaken op begrijpelijke wijze uit. Daarnaast is ‘how to’ een veel gebruikte zoekterm in Google. En dat is niet vreemd. Veel psychologische studies tonen aan dat observeren een effectieve leermethode is. Het observeren van een handeling is motiverend en wekt ook vertrouwen op over het eigen kunnen. Door uitleg in videovorm ontlast je daarnaast het werkgeheugen in je brein en slaan de hersenen informatie beter op. Dit maakt een how to video dus een zeer doeltreffend content format. Maar hoe vergroot dit vervolgens de zichtbaarheid van jouw merk? 

 

WaNNEER IS IETS EEN HOW TO VIDEO?

Een how to video is een videovorm die een skill, handeling of taak demonstreert. Je kunt werkelijk over alle onderwerpen een how to video bedenken. Denk bijvoorbeeld aan fietsbanden plakken, taarten bakken, een app installeren, terrastegels schoonmaken of een make-up look creëren. Maar ook op zakelijk vlak zijn er tal van onderwerpen: agendabeheer, presentatieskills, workflows etc. De mogelijkheden zijn oneindig. Als het de kijker maar op weg helpt met het voltooien van een taak. How to video’s zijn vaak kort, krachtig en praktisch van aard. Een mooie aanvulling op het marketingplan.

 

HOW TO VIDEO'S ALS MARKETINGTOOL

Doordat veel mensen online zoeken naar zogezegd ‘tekst en uitleg’ is er dus ook veel vraag naar how to video’s. In dit videoformat geef je namelijk belangrijke informatie over een product, merk of dienst. Dit trekt mogelijk de kijker over de streep om te converteren. Daarnaast geeft een how to video meer diepgang: door een handeling of taak te demonstreren, komt hetgeen wat jij verkoopt veel meer tot leven. Ook is een how to video dé manier om waarde te creëren. Walk the extra mile - geef ook kennis weg over zaken die nét iets verder gaan. Op die manier werk je aan een duurzame relatie met de doelgroep doordat je (terugkerend) hun informatiebehoefte vervult. 

 

4 SUCCESVOLLE VIDEOVORMEN VOOR MEER BEREIK

Er zijn verschillende typen how to video’s. Welke je kiest, hangt af van het doel, de instructie, maar ook van het product, de dienst of het merk. Kort gezegd zijn er 4 succesvolle formules.

 • Uitlegvideo

  Een uitlegvideo focust zich vooral op informatie en uitleg. Het is daarom een goede videovorm wanneer de doelgroep meer informatie nodig heeft over een product, merk of dienst. In een uitlegvideo kun je kijkers op weg helpen om een probleem op te lossen. Dit kan bijvoorbeeld processen structureren, maar ook eventueel de druk op de klantenservice verlagen. 

 • Demofilm

  Verkoopt jouw organisatie software, een specifiek product of unieke dienst? Dan is een demofilm een slimme marketingtool. Deze videovorm laat stap voor stap zien hoe het product werkt. Daarnaast is een korte, krachtige film impactvoller dan een standaard presentatie. Verwerk op een slimme manier een aantal veelgestelde vragen en communiceer op effectieve wijze met de doelgroep. 

 • Instructievideo

  Een instructievideo gaat net iets verder dan de eerste twee videovormen. Waar deze vooral nog informatief en verkennend waren, is een instructievideo meer to the point. In deze video’s instrueert de afzender de kijker in overzichtelijke kleine stappen waarna deze precies begrijpt hoe een handeling of proces in elkaar steekt. Stap voor stap kun je de kijker dus helpen een taak te voltooien. 

 • Animatie

  Wil je een complexe boodschap doeltreffend overbrengen? Kies dan voor een animatievideo als contentvorm. Animaties zijn perfect om processen versimpeld te visualiseren. Hierdoor zijn het erg effectieve video’s. Animaties zijn vaak kort en bondig. Dit maakt het een digitaal toegankelijke videovorm.


Zichtbaarheid vergroten met how to content

In deze digital first wereld kan een organisatie er bijna niet meer omheen om aan de slag te gaan met videocontent. SowiesoHelder denkt daarom al een decennium lang ‘how to’-concepten uit voor klanten. Van plan en script tot creatie en post-productie. Snel schakelen is bij ons geen probleem doordat wij een in-house studio hebben waar wij de video’s produceren. 

 

Benieuwd hoe how to video’s de beleving van jouw merk versterkt? Of welke storytelling in video voor jouw merk aanslaat? Ga je liever aan de slag met andere videovormen, zoals een bedrijfsfilm, testimonial of commercial? Neem vrijblijvend contact op met een van onze communicatieprofessionals.

Picture of Simon

Vragen over
dit artikel?

Contact Simon

Lees ook onze andere verhalen

 • 19 oktober
 • FILM & CONTENT
 • Promotie, het is een klassiek marketingbegrip. Eenvoudig gezegd is promotie het aanprijzen van een...

Lees verder
 • 06 oktober
 • FILM & CONTENT
 • Zo maak je een geloofwaardige testimonial: 4 tips

  Een testimonial is een getuigenis van een...

Lees verder
 • 07 september
 • FILM & CONTENT
 • Een bedrijfsfilm is het perfecte visitekaartje. Jouw pitch. Hét moment om een scherpe pijl te...

Lees verder